Μαρία Αγγέλου : «Να γυρίσουμε σελίδα με νέους ανθρώπους, με όνειρα και φρέσκιες ιδέες» – Συνέντευξη

Μαρία Αγγέλου : «Να γυρίσουμε σελίδα με νέους ανθρώπους, με όνειρα και φρέσκιες ιδέες» – Συνέντευξη

Μαρία Αγγέλου : «Να γυρίσουμε σελίδα με νέους ανθρώπους, με όνειρα και φρέσκιες ιδέες» – Συνέντευξη

Η Μαρία Αγγέλου, ένας νέος άνθρωπος αλλά με έντονη ενασχόληση με την πολιτική στα Δωδεκάνησα τα τελευταία χρόνια, μπαίνει στην πρώτη γραμμή και θέτει τον εαυτό της στην κρίση του Δωδεκανησιακού λαού ώστε να τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την άνοιξη του 2013 εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και τον Ιούνιο του 2013 εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κινήματος των ΑΝΕΛ.

Το καινούργιο δεν φτιάχνεται με παλιά υλικά,

αναφέρει η κ. Αγγέλου, παρακινώντας τους πολίτες να δώσουν ώθηση στους νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά με αυτοπεποίθηση και όρεξη να παλέψουν για τον τόπο τους. 

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρία Αγγέλου, στην Ανδριάνα Κυπραίου για το Rodosreport.

  • «Η νέα γενιά σας χτυπάει την πόρτα» το σύνθημα σας στις επικείμενες εκλογές. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα για νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της Δωδεκανήσου; 

Το πολιτικό σύστημα της χώρας εδώ και καιρό βρίσκεται σε τέλμα. Ενδεικτικά σημεία της κατάστασης είναι η ιδεολογική κρίση που περνούν πολίτες και πολιτικές παρατάξεις και η ιδεολογική μετατόπιση κάποιων εξ αυτών, όπως και η αδυναμία δημιουργίας αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ο πολιτικός κόσμος παλεύει να αποδείξει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του μετερχόμενο οποιοδήποτε τρόπο. Τελικά όμως τίποτα από όλα αυτά κατά τη γνώμη μου δεν ωφελεί. «Το καινούργιο δεν χτίζεται με παλιά υλικά», σε συνέχεια του συνθήματος που προαναφέρατε. Στα πλαίσια νέων ή παλαιών κομματικών μηχανισμών θα πρέπει να επιτραπεί η ανάδειξη νέων υγιών δυνάμεων. Νέων προσώπων, απαλλαγμένων από τα «αμαρτήματα» και τα μίση των παλαιοτέρων, μη διαπλεκόμενων, με φρέσκια ματιά και νέες ιδέες, έτοιμοι να μπουν στη διαδικασία συνεργασιών για τη διακυβέρνηση  του τόπου, όπως μας επιβάλλεται πλέον από το εκλογικό σώμα. Οπότε ναι ήρθε η ώρα για νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της Δωδεκανήσου κι αν αυτά είναι και άτομα ζυμωμένα μέσα στην τοπική αγορά εργασίας ακόμα καλύτερα για να έχουν προσωπική άποψη για τα τεκταινόμενα της περιοχής. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι παλαιότεροι πολιτικοί αφοριστικά απορρίπτονται ή δεν έχουν να προσφέρουν πια. Προς θεού. Το έργο, όσων φυσικά έχουν κάνει έργο, έχει καταγραφεί, έχει αναγνωριστεί και πάντα θα τους μνημονεύουμε γι’ αυτό.

  • Τι απαντάτε σε όσους πιστεύουν πως οι ΑΝΕΛ δε θα έχουν το ποσοστό του παρελθόντος στα Δωδεκάνησα, καθώς οι ψήφοι οφείλονταν σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ένα κίνημα πολιτών που προέκυψε μέσα από διαδικασίες κυρίως στο διαδίκτυο το 2012. Παρουσίασε δε πολύ μεγάλη δυναμική η οποία εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου του 2012. Δεν θα σας πω ψέματα από τότε μέχρι σήμερα έγιναν λάθη, νέο κίνημα είμαστε, με νέους ανθρώπους, όμως μείναμε σταθεροί στις θέσεις, την πολιτική και τις αρχές μας. Αν η δυναμική του 2012 σε συνδυασμό με συγκεκριμένη υποψηφιότητα έφεραν εκείνο το ποσοστό, η εργατικότητα και η σταθερότητα που έχουμε επιδείξει έως σήμερα θα φέρουν ένα άλλο. Ένα ποσοστό που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες του σήμερα, που δεν είναι ίδιες με του 2012, για παράδειγμα υπάρχουν δυο νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Όμως σας διαβεβαιώνω ότι έδρα στα Δωδεκάνησα θα βγάλουμε. Οι Δωδεκανήσιοι ήταν και είναι δίπλα μας. Μετά τις εκλογές εδώ θα είμαστε για να ξανασυζητήσουμε για τα επιτυχή ή όχι αποτελέσματα προσώπων ή παρατάξεων. Η τελική επιλογή είναι των πολιτών και οι πολίτες δεν είναι πρόβατα. Έχουν μνήμη και θα το αποδείξουν την 25η Ιανουαρίου.

  • Η αποχώρηση της Μίκας Ιατρίδη έχει διασπάσει τη δυναμική των ΑΝΕΛ στα Δωδεκάνησα;

Αντιθέτως. Η πολιτική στροφή της κα Ιατριδη όχι μόνο δεν έχει διασπάσει την δυναμική μας αλλά έχει συσπειρώσει τη δύναμη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στα Δωδεκάνησα. Η βάση μας εκτιμά σε μας την εντιμότητα και τη σταθερότητα μας. Οι πολιτικές κωλοτούμπες δεν γίνονται αποδεκτές και θα φανεί και στην κάλπη. Εξάλλου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε από συνείδηση όχι από συνήθεια.

  • Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στο Νομό Δωδεκανήσου. Ποιος ήταν ο λόγος;

Ο πρόεδρος μας ο Πάνος ο Καμμενος δίνει ιδιαίτερη σημασία πάντα στο τόξο Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος. Τόξο που πρέπει να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε. Γι’ αυτό και στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος στον Έβρο και σε αυτές τις εκλογές είναι στα Δωδεκάνησα. Βέβαια ας μην ξεχνάμε και την δωδεκανησιακή καταγωγή του προέδρου από την Νίσυρο και την Τήλο. Καταγωγή που δεν ξεχνά και όποτε του το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του επισκέπτεται την γενέτειρα του. Έχει αποδείξει άλλωστε πολλές φορές ότι δεν ξεχνά τα Δωδεκάνησα με τις επισκέψεις του σε όλα τα νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος από το ακριτικό Καστελόριζο μέχρι το Αγαθονήσι, γνωρίζοντας τους απλούς ανθρώπους του μόχθου με το μικρό τους όνομα.
Ο Πάνος Καμμένος υπήρξε μέχρι τώρα η υπεύθυνη, σοβαρή, έντιμη πατριωτική φωνή στη Βουλή αναδεικνύοντας τα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας, καταγγέλλοντας τον τουρκικό επεκτατισμό, λόγω της ενδοτικής στάσης της συγκυβέρνησης, σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, επιμένοντας με σθένος στην ανακήρυξη της ΑΟΖ από το Καστελόριζο. Με πρωτοβουλίες του μέσα και έξω από τη Βουλή, παλεύει για την προώθηση και επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη και προκοπή των νησιών της Δωδεκανήσου και των κατοίκων τους.

Οι κάτοικοι των νησιών μας το ξέρουν πολύ καλά, γι’ αυτό και όλοι τον αγαπούν και έχουν τέτοια οικειότητα μαζί του ώστε να τον προσφωνούν με το μικρό του όνομα, από τους Αρκιούς μέχρι τη Ρόδο. Στα Δωδεκάνησα ο Πάνος Καμμένος δεν είναι άλλος ένας πρόεδρος πολιτικής παράταξης. Είναι ο Πάνος τους!

  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός βουλής ή με μικρό ποσοστό.  Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν μας αγάπησαν και γι’ αυτό ποτέ δεν μας χάιδεψαν τα αυτιά. Το 2012 μας έδιναν 1.5% και πήραμε 10.5%. Αναλογικά αν το πάρει κανείς το 3.5-4.5% που μας δίνουν θα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό! Πέρα όμως από το αστείο του πράγματος το να μην δίνουν την πραγματική εικόνα την οποία συναντάμε καθημερινά στους δρόμους, που είναι η καλύτερη δημοσκόπηση, ή το να μην δέχονται να βάλουν ερωτήσεις σχετικές με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, όπως κατήγγειλε προ ολίγων ημερών ο ίδιος ο Πρόεδρος μας, στις δημοσκοπήσεις τους, τότε προφανώς δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για στοχευμένες ενέργειες που σκοπό έχουν την απογοήτευση και την χειραγώγηση των ψηφοφόρων μας, αλλά και όσων άλλων θα ήθελαν να έρθουν κοντά μας σε αυτή τη συγκύρια. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Είμαστε καθημερινά στους δρόμους, κοντά στους πολίτες να τους αφυπνίζουμε. Η 25η Ιανουαρίου θα μας δικαιώσει.

capture-20150114-214940 (1)

  • Θα συμμετείχε το κόμμα σας σε μια κυβέρνηση που θα ηγούταν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Τσίπρας;

Οι γραμμή μας είναι ξεκάθαρη από το 2012 και ότι λέμε δεν αλλαζει. Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το Σαμαρά ή το Βενιζέλο που έχουν βάλει τις προσωπικές τους υπογραφές στο ξεπούλημα της χώρας και δεν πρόκειται να δεχτούμε να μην τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Όσον αφορά στον κ. Τσίπρα προεκλογικά δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν. Αν όμως χρειαστεί η συμβολή μας για τη δημιουργία μίας σταθερής κυβέρνησης τότε είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας και για να προστατέψουμε όσα για μας αποτελούν κόκκινες γραμμές. Το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την θρησκεία μας. Κι αυτό από μόνο του είναι λόγος για να επιλέξει κανείς να ψηφίσει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αποτελούμε τη δικλείδα ασφαλείας στο νέο σχήμα διακυβέρνησης της χώρας.

  • Δικές σας προτεραιότητες ως βουλευτής Δωδεκανήσου ποιες θα είναι; 

Αν με επιλέξει ο δωδεκανησιακός λαός να τον εκπροσωπήσω, θα είναι τιμή και ευθύνη. Ευθύνη να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του. Τα προβλήματα της Δωδεκανήσου είναι παρά πολλά και κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Κοινός παρονομαστής όλων βέβαια είναι ότι αφορούν κυρίως τα αυτονόητα. Την ανάγκη σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους, την υγεία, την παιδεία, την ανεργία, τα έργα υποδομής, την ανάγκη εμπέδωσης από το αθηνοκεντρικό κράτος της έννοιας της νησιωτικότητας. Θα ήθελα λοιπόν να θέσω ως πρώτη προτεραιότητα μια περιοδεία από τους Αρκιους έως το Καστελλόριζο  και την Καρπαθο για να δω με τα μάτια μου αυτά τα προβλήματα και να γνωρίσω προσωπικά όσους περισσότερους κατοίκους μπορώ ώστε να μπορέσω να βοηθήσω σε συνεργασία μαζί τους να επιλύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Με άλλα λόγια προτεραιότητα είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των νησιωτών μας που πολλές φορές νιώθουν ξεχασμένοι και περιθωριοποιημένοι. 

  • Πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα νησιά μας έχουν εκπροσωπηθεί επάξια στη Βουλή των Ελλήνων;

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς μας έχουν εκπροσωπήσει σημαντικές προσωπικότητες από τα νησιά μας βλέπουμε ότι ούτε ιδιαίτερα διεκδικητικοί ήταν, αλλά ούτε και αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις τους, κυρίως της δεξιάς. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές μας υπήρξαν περισσότερο πιστοί στις κομματικές επιταγές παρά στον τόπο. Και δεν μιλώ για κάτι που είναι εύκολο ή που μπορεί να το κάνει μόνο ένας εξ αυτών. Για να έχουμε αξιώσεις σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές να λειτουργούν ως ένα σώμα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του τόπου κι όχι ως αντίπαλοι. Να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να μην υποχωρούν. Παράδειγμα αποτελούν οι Κρητικοί βουλευτές που πραγματικά μάχονται με νύχια και δόντια για τον τόπο τους και τα καταφέρνουν. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε την σημαντικότητα της οικονομικής και γεωπολιτικής μας θέσης και απαιτήσουμε την προσοχή του εθνοκεντρικού κράτους που αρνείται στους νησιώτες μας ίση μεταχείριση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

capture-20150114-214858

  • Ένα μήνυμα σας προς τον Δωδεκανησιακό λαό. 

Το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω στον Δωδεκανησιακό λαό είναι ότι για να γυρίσουμε σελίδα για να βρούμε ξανά την ελπίδα μας χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, με όνειρα και φρέσκιες ιδέες. Το καινούργιο δεν φτιάχνεται με παλιά υλικά κι εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δυνατή χώρα που δεν θα διώχνει τα παιδιά της στις τέσσερις άκρες του πλανήτη. Γι’ αυτό λοιπόν  να στηρίξει νέους ανθρώπους, να τους δώσει δύναμη για βγουν μπροστά με όρεξη και αυτοπεποίθηση να παλέψουν για την Δωδεκάνησο. Καμιά ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στον εαυτό του και στις επόμενες γενιές.